Private equity investoři jsou optimističtí, polovina z nich v příštích 12 měsících očekává růst tržeb

Ačkoliv private equity fondy zažily celosvětově v uplynulých měsících náročné časy, mezi investory převládá optimismus a polovina z nich očekává v příštích 12 měsících dokonce růst svých tržeb. Situace kolem pandemie Covid 19 sice dočasně znesnadnila uzavření nových transakcí, presto téměř tři čtvrtiny finančních investorů (74 %) je otevřeno novým investicím a neuvažuje v blízké budoucnosti jejich o pozastavení. Vyplývá to z mezinárodní studie společnosti Mazars “Covid 19 and the world of private equity” zaměřené zejména na evropské investiční fondy.

I přes výzvy na trhu, který pandemie výrazně zasáhla, je na mezi dotazovanými investory patrný optimismus a určitá míra “odolnosti” soukromého kapitálu. “Kvalitní transakce se budou dělat dál a investoři se je budou snažit dokončit i v období celkového zpomalení obchodních toků. Krize přeje připraveným a ti, kteří se v ní dokážou orientovat, budou prosperovat,” očekává vedoucí oddělení M&A Mazars ČR Lukáš Hruboň.

Druhá skupina investorů v oblasti private equity očekává pokles, který však není důvodem k pesimismu a černým scénářům. Mírný pokles svých tržeb do 10 % v následujících 12 měsících předpovídá 17 % investorů. Výrazný propad pod 50 % svých výnosů očekávají pouhá 2 % investorů.

“Kromě tří čtvrtin investorů, kteří neuvažují o jakémkoliv zastavení investic, existuje velká skupina, která věří, že výkyv je pouze krátkodobý. Světová pandemie COVID-19 bude během následujícího půlroku příčinou zastavení nových investic pouze v 19 procentech případů. Delší dobu zastavení investic předpokládá jen naprosté minimum investorů,” řekl vedoucí týmu Corporate Finance Mazars Group Stephane Pithois.

“Větší fondy jsou celkově optimističtější. Oslovené fondy připomínají, že krize se bude lišit podle jednotlivých odvětví a zasáhne zejména provozovatele hotelů a cestovní ruch,” dodal Lukáš Hruboň.

Krize na druhou stranu nabízí nové příležitosti. Podle odborníků Mazars čeká trh vlna odkupů za účelem stabilizace finanční situace společností ovlivněných COVID-19. Tato vlna začne na podzim 2020, kdy se velmi pravděpodobně se projeví  reálné dopady opatření ohledně COVID-19 a jejich protiváha poskytnutá veřenými rozpočty. V tomto období se podle 66 % private equity fondů naskytnou nové příležitosti pro investice. Tento jev je důsledkem nálady investorů, kteří jsou ochotni přehodnotit svoje investiční strategie platné za běžných tržních podmínek a podpořit svoje porfolia fondů v příležitostech pro akvizice.

Experti Mazars se ptali zástupců investičních fondů i na to, jak pandemie změnila uzavírání obchodů. Většina (88 procent) tvrdí, že dokončení obchodů bude možné i v režimu “home office”, dvě třetiny ale zároveň reportují, že to bude spojeno s dodatečným úsilím.

Mazars je mezinárodní, integrovaná a nezávislá organizace v oblasti auditorských, účetních, daňových a poradenských služeb. Společnost působí v 91 zemích světa. Organizace celkově zaměstnává přes 24 400 odborníků, kteří pomáhají velkým mezinárodním organizacím, středním a menším podnikům, privátním investorům a veřejným osobám v každé částí jejich vývoje. V České republice působí společnost Mazars od roku 1995, poskytuje komplexní služby a zaměstnává 250 lidí.

www.mazars.cz  – www.linkedin.com/company/mazars-esk-republika - www.facebook.com/mazars.cz

Document

Tisková zpráva - Investoři zažívají krušné časy, zejména ti velcí, ale hledají nové příležitosti, 16.7. 2020