Francouzsko-česká obchodní komora si zvolila představenstvo, 26.10. 2020

Nová správní rada Francouzsko-české obchodní komory (FČOK) zvolila na svém prvním setkání 23. října předsedou Rolanda Bourgeoise, který tak zahájit již druhý mandát v čele Komory. FČOK je česká soukromá právnická osoba a zároveň člen sítě 126 francouzských obchodních komor CCI France International působící v 95 zemích světa. FČOK tvoří 300 členských společností působících v ČR a jejím cílem je reprezentovat, podporovat, koordinovat a hájit hospodářské a profesní zájmy svých členů.

Roland Bourgeois, vystudovaný geolog, vede francouzskou technologickou společnost Saint Gobain PAM. Na manažerských pozicích ve francouzských firmách v České republice působí přes 20 let. V čele Komory je to již jeho druhý předsednický mandát.

„Vážím si důvěry členů, která přispěla k mému opětovnému zvolení. Vztahy mezi našimi dvěma zeměmi mají dlouhou tradici ale i slibnou budoucnost, ke které by ráda aktivně přispěla i naše frankofonní podnikatelská komunita. Solidarita, digitalizace, inovace a trvale udržitelný rozvoj jsou témata, kterým se komora chce věnovat v příštích měsících a letech,“ uvedl Roland Bourgeois, předseda FČOK.

Výbor správní rady plní úlohu statutárního orgánu komory. Toto užší předsednictvo složené z 5 dobrovolných členů dohlíží na to, aby byly naplněny a respektovány stanovy. V pátek 23. října si členové správní rady zvolili výbor ve složení:

• Předseda: Roland Bourgeois, Saint-Gobain – PAM CZ
  • Místopředsedkyně: Dita Pasquier, Komerční banka
  • Tajemník: Michaela Fuchsová, Vyskočil, Krošlák a partneři s.r.o., advokátní kancelář Pokladník: Guillaume Bosc, Mazars
  • Zastupující pokladník: Roman Dušil, Pierre Fabre Laboratories

V závěru září se za přísných hygienických podmínek daných aktuálními opatřeními uskutečnila volební valná hromada FČOK . Do 12členné správní rady členové FČOK zvolili manažery i drobné podnikatele, ženy i muže francouzské i české národnosti. Vedle výboru jsou členy správní rady Grégory Carranza - D&G Wines, Renaud Chevalier-Cadell - Gerflor, Gaspard Gaillard - Total Česká republika, Jan Karsten - Engie, Eva Kučerová - Veolia Česká republika, Vincent Leonardi - BlueLink International CZ a Cédric Maloux - StartupYard. Mandáty jsou dvouleté, bez nároku na finanční odměnu.

Francouzsko-české obchodní komora nabízí desítky setkání zaměřených na odborná témata, technologie nebo podnikání. Od začátku epidemie covid-19 na jaře letošního roku se většina akcí pořádá online. Patří mezi ně i pravidelné webináře ve francouzštině o dění v České republice. FČOK provozuje také zpravodajský blog ve francouzštině a češtině o aktuálních opatřeních, vládních podpůrných programech v obou zemích nebo o novinkách z podnikatelské komunity.

O Francouzsko-české obchodní komoře

Francouzsko-česká obchodní komora byla založena podle ustanovení zákona č.42/1980 Sb. o hospodářských stycích se zahraničím, ve znění pozdějších předpisů, a to na dobu neurčitou. Ve veřejném rejstříku je zapsána od 6. března 1996.

Francouzsko-česká obchodní komora je soukromou právnickou osobou, kterou tvoří 300 členů (významné společnosti z francouzských či mezinárodních koncernů, významné české společnosti, střední a menší podniky, francouzští a čeští podnikatelé - fyzické osoby, instituce, …) a jejímž cílem je reprezentovat, podporovat, koordinovat a hájit hospodářské a profesní zájmy svých členů. Jde o nezávislý subjekt bez státní finanční podpory, ať už ze strany Francie či ČR.

Kontakty pro média:

Michal Macko, ředitel Francouzsko-české obchodní komory, michal@chambre.cz (CS, FR, EN)

Claire-Lise Moreau, komunikace, claire-lise@chambre.cz (FR, EN)

Documents

La Chambre de commerce franco-tchèque a élu son président

Tisková zpráva FČOK: Francouzsko-česká komora si zvolila nové představenstvo