Tiskové zprávy Mazars

Níže najdete tiskové zprávy Mazars.

Omezení paušálu pro živnostníky by nefungovalo (20.8.2014)

Omezení paušálů pro živnostníky by podle většiny českých manažerů jako opatření proti švarcsystému nefungovalo. V exkluzivním průzkumu provedeném společností Mazars se vůči zvažovanému kroku ministerstva financí skepticky vyjádřilo 72 % dotázaných. Průzkumu se zúčastnilo celkem 102 respondentů, většina z nich v českých firmách zastává posty výkonných a finančních ředitelů, a tedy znají situaci na trhu „z první ruky“.

Manažeři věří registračním pokladnám (31.7.2014)

Zavedení registračních pokladen by podle většiny českých manažerů omezilo daňové úniky a zvýšilo příjmy státního rozpočtu. Naopak k efektu účtenkové loterie jsou spíše skeptičtí. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Mazars. Registrační pokladny už před lety zavedlo Slovensko, nedávno k nim přidalo ještě loterii. Svůj předobraz má na Slovensku i takzvaná daňová Kobra, na jejíž českou verzi mají zatím manažeři různé názory. Průzkumu se zúčastnilo 102 respondentů, většina z nich v českých firmách zastává posty výkonných a finančních ředitelů.

Tax Brochure (24.7.2014)

Daně z příjmů ve střední a východní Evropě v roce 2014 klesají, naopak DPH stoupá
Studie Mazars “Central Eastern European Tax Brochure 2014” se zabývá daňovým prostředím v 15 státech regionu

Jak na výdajové paušály v roce 2015 (21.7.2014)

Projde-li novela zákona o daních z příjmů úspěšně legislativním procesem, pak budou od příštího roku všechny výdajové paušály omezeny stropem. Nové podmínky budou platit i pro živnostníky a zemědělce. Všechny OSVČ by měly včas provést důkladný finanční propočet, zdali se jim lépe vyplatí paušál, nebo daňová evidence.

Přísnější sankce daňové úniky neomezí, 20.6.2014

Přísnější sankce počet daňových trestných činů nesníží - alespoň podle 68 % manažerů, které v exkluzivním průzkumu oslovila společnost Mazars. Jako poněkud efektivnější cesta se ředitelům českých firem jeví snížení daní, v pozitivní vliv na výběr peněz do státní pokladny věří 58 % z nich. Názory na budoucí výsledky takzvané daňové Kobry, útvaru specializovaného na velké podvody, se mezi manažery prozatím různí.

Evropská reforma auditu, 16.6.2014

Evropskou unii čeká do dvou let revoluční změna v oblasti poskytování auditorských služeb. Dnešním dnem totiž vstupuje v účinnost směrnice Evropské komise o povinném auditu a nové nařízení týkající se auditu subjektů tzv. veřejného zájmu, která se v budoucnu zásadně dotkne auditu např. bank, pojišťoven či společností kótovaných na burzách. Cílem tzv. evropské reformy auditu je v reakci na finanční krizi posílit nezávislost auditorů a upravit kritéria pro výběr auditorských společností. Nová pravidla, která již 3. dubna schválil Evropský parlament, musí nyní do roku 2016 přijmout do své národní legislativy členské země EU.

Lídři evropského stavebnictví rostli i v krizových letech (2.4.2014)

Zatímco stavebnictví jako celek zaznamenalo v krizových letech výrazný propad, lídři evropského trhu i v obtížných podmínkách dokázali růst. Nadnárodním stavebním a inženýrským skupinám pomohla schopnost dosáhnout na největší globální zakázky, ale také akvizice menších, prosperujících firem a expanze na mimoevropské trhy. Vyplývá to ze studie společnosti Mazars, jež hledala odpověď na otázku, proč hospodářské výsledky tržních lídrů nekopírovaly vývoj v sektoru.

Archiv

Mazars v médiích - Naši odborníci z oddělení auditu, daňového poradenství, účetního poradenství, znaleckého ústavu byli citování v následujících mediálních článcích a komentářích.